Silvester...

 

SILVESTROVSKÉ ZAMYŠLENÍ

 

SILVESTR. Jak ho  slavíme ? Je chápán jako poslední den občanského roku, který se slaví veselou zábavou, žerty a pitím. Někdy nám ale při pohledu na jeho slavení může být smutno. Proč ? Leckdo stojí v rozpacích a neví, co dělat. Je dobré, když zavládne veselá nálada a smích okoření život. Bohužel se kulturní, tedy slušná zábava v televizi jen tak o Silvestru i jindy nevidí. 31. 12. slavíme konec občanského roku. Vznikají otázky: Byl to rok špatný a jsme rádi, že je za námi? Je jisté, že se špatná situace zázračně o půlnoci změní a nepřejde do nového roku? Anebo to byl rok přínosný a krásný, že se člověk doteď těší z jeho plodů?

Jisté je jedno: uplynulý rok nám nikdo nevrátí zpět. Mnozí nechceme slyšet otázky: Jaký byl rok 2009 a jaký bude rok 2010? Dnes na to zapomeňme, prolijme hrdlo dostatkem alkoholu, nacpěme se chlebíčků, vydržme déle u televize. Zítra se nejde do práce, můžeme si přispat a projev prezidenta ve 13 hodin stihneme. Výsledek pak bývá tradiční: do nového roku vstoupíme s kocovinou a jako vykolejeni nestihneme nastoupit svěží do \"novoročního vlaku.\"

SILVESTR  je a bude den bilanční. Co jít takhle odpoledne před večerním posezením s přáteli na procházku a popřemýšlet, co nám uplynulý rok nadělil? V jedné rodině to dělají tak, že každý dostane tři papírky, aby na ně napsal, co se mu nejvíce líbilo a tři papírky, aby na ně napsal, co by nechtěl zažít znovu. Taková hra může být najednou velkým okamžikem vzájemného pochopení, přijetí a odpuštění. Zvláště rodičům může taková hra mnoho napovědět...

CO NÁM ASI NADĚLÍ ROK  2010?

Je to známá otázka na prahu nové a možná i poslední etapy našeho pozemského putování. Rok nám nenadělí nic. Je pouze časovým rámcem různého dění. Je to časem ohraničená prázdná možnost. A záleží na nás, co každý den do ní svými skutky vložíme. Na konci roku ji můžu a mám otevřít a podívat se, co jsem do ní vložil. Nový rok přinese počasí, šance a nic víc. Ostatní přijde od druhých lidí a největší díl od nás samých Doba se bude odvíjet tak, jak bude zaměřeno naše úsilí. Dokonce i zdraví a nemoc jsou až příliš často hosty našich domovů proto, že jsme je přivedli. Jednoho opatrností, druhého hloupostí. Život se nestává, život se tvoří.

DĚKUJEME Vám všem, kteří jste v roce 2009 pomáhali svou ochotou na rovině lidské, přátelské a finanční tvořit spolu s námi krásné události loštického každodenního života. PROSÍME O ODPUŠTĚNÍ  případných nedorozumění, které se mohly nedopatřením a křehkostí lidského jednání z naší strany, vyskytnout.

PŘEJEME VÁM všem, vašim rodinám a přátelům hodně tvořivé spolupráce a Boží pomoci do roku 2010!  P. Pavel Kavec, kněz loštický a jeho spolubratří

 

VÁNOČNÍ BOHOSLUŽBY V KATOLICKÝCH CHRÁMECH

 

24. 12.      Moravičany     19. 00                 Loštice   21. 00

25. 12.      Moravičany      08. 00                Loštice   09. 30        Palonín    11. 00

26. 12.      Moravičany      08. 00                Loštice   09. 30        Pavlov       11. 00

01. 01.      Moravičany      08. 00                Loštice   09. 30        Palonín     11. 00

 

POZVÁNKA

 

Dovolujeme si pozvat Vás v neděli 31. ledna 2010 na setkání s P. Jiřím Šlégrem, ředitelem Papežského misijního díla v České republice. Povídání s člověkem nejpovolanějším o díle misíí propukne v nově rekonstruovaném kulturním domě na Hradské ulici v 15.00 hod. Občerstvení zajištěno.  

 

ŘKF LOŠTICE ODSTARTUJE NA NOVÝ ROK ...

 

S příchodem nového roku 2010 odstartují na internetu nové webové stránky Římskokatolické farnosti Loštice. Díky realizačnímu týmu budete moci s námi víc a více prožívat běžné i sváteční dění života farnosti, která je nedílnou součástí loštického života. Nabídneme historii, aktuality, plány, postřehy, články a program bohoslužeb farností Loštice a  Moravičany.

Jste pozváni, přátelé : od 1.1. 2010 na adresu : www.farnostlostice.cz.